Szakértő válaszol

Műszaki információk a „lamella elhajlás“ témakörben

A nagy nyári melegben mi más juthatna eszünkbe mint egy napsütéssel kapcsolatos jelenség: a sötét színű kapuk lamellaelhajlása

A szendvicspanelek elhajlása hőterhelés hatására a bi-metál jelenségen alapul. Amikor 2 különböző hosszúra tágult fém egymással összeköttetésben van, a kevésbé hosszúra táguló oldal felé hajlanak. Ez a jelenség alapvetően a szendvicsszerkezeteknél például a hőszigetelt szekcionált kapu lamelláknál jellemző, ez a jelenség a piacon levő minden gyártmányt érinti !


A diagramm megmutatja az elhajlását egy 5 méter széles szendvicspanelnek a külső és belső hőmérséklet különbségétől függően (zárt kapunál) 


20°C hőmérsékletkülönbségnékb. 23 mm elhajlása van egy 5méter hosszú lamellának. Ez az elhajlás nagyobbhőmérsékletkülönbség eseténmég nagyobb lehet. A kísérőgörbék a lamellahőmérsékletkülönbség nélkül isjelenlevő lehetséges elhajlásámutatják, pl. a nyitott kapupozícióból eredő lamellahajlás.


A bi-metál jelenség egy fizikai jelenség amit megakadályozni nem lehet, és ami nem jelenti a termék hibáját. Okozója a téli hideg külső és melegebb belső felület. Tavasszal és nyáron pedig fordított irányban. Ez azonban egy elasztikus alakváltozás , amely megszűnik ha a hőmérsékletkülönbség 0°C -hoz közelít.


Mivel a szekcionált kapuk egyre gyakrabban színes felülettel kerülnek értékesítésre, felhívjuk a figyelmet, hogy különösen a sötét felületek közvetlen napsütés hatására nagyon gyorsan akár 60°C hőmérsékletet is elérhetnek! Amikor a napsugárzás hatása megszűnik, a visszaállás hasonlóan gyorsan végbemegy.


Jelenleg nincs szabvány, ami az engedélyezett elhajlást szabályozná. A szerkezetépítésben létezik a L/300 méret (L= szélesség), ami azonban nem alkalmazható, mivel a szélterhelés hatására engedélyezett elhajlást adja meg.

 


Vissza az előző oldalra