Szakértő válaszol

Garázskapuk betörésvédelme

Biztonsági szempontból az utcáról nyíló garázskapu a ház legvédtelenebb pontja. Hogyan előzhetjük meg értékeink eltulajdonítását, megrongálását?

A kérdésre Nadrai Zsolt, a zalaegerszegi Liftgenerál Kft műszaki vezetője ad választ:


-    Az automata garázskapuk esetében újdonság a  feltolásvédelem, amely a garázskapu leereszkedésének pillanatában, automatikusan bezáródik. Ez azért is előnyös, mert a mechanikus megoldás áramszünet esetén is működik. Így az áramot kikapcsolva sem lehet egyszerűen, kívülről alányúlva feltolni a garázskaput.


Ezzel a funkcióval rendelkeznek a Liftgenerál Kft által is forgalmazott Hörmann automata garázskapuk.


- Ezek a szigetelt  kapuk, – teszi hozzá a zalaegerszegi cég szakembere - amennyiben nincs rajtuk ablak és  szükségkioldó - automatikusan MABISZ minősítéssel rendelkeznek. Természetesen fennáll a veszélye annak, hogy valaki a távirányító rendszer segítségével próbál meg behatolni. Ezt megelőzendő a kapunyitó rendszerek olyan kódos védelmet használnak, amely több mint egymillió variációra képes.


Az  egy lapból álló, korábban szinte mindenütt használt, úgynevezett „Berry”-billenőkapuk védelmét is lehet javítani, nemcsak a modern, motoros, szekcionált bejáratokét. A Hörmann garázskapuknál a még nagyobb biztonság érdekében dupla reteszeléssel látják el a billenőkapukat. Ezekhez forgónyelves megoldást dolgoztak ki, de opcionálisan a kézi működtetésű kapukhoz harmadik reteszelési pont is rendelhető. A bezáródó kapun automatikusan működésbe lépő reteszelés a kapulap sarkait szilárdan rögzíti a kerethez, így azt onnan kiemelni szinte lehetetlen.


-  A személygépkocsi mellett egyre több értékes tárgyat, szerszámokat, kerti gépeket, drága kerékpárokat tartanak a garázsban. – ecseteli tapasztalatait a Hörmann garázskapukat forgalmazó  prominens vállalkozás képviselője -  Ezért is nagyon fontos, hogy mindent megtegyünk a garázsba történő behatolás megnehezítésére. Kiegészítő védelemként érdemes mozgásérzékelőt és zárt ajtóérzékelőt felszereltetni a garázsbejárathoz is, és házunk, lakásunk biztonságának megóvása érdekében a garázst a lakórésztől elválasztó ajtó feltétlenül legyen MABISZ minősített biztonsági bejárat.


 


Vissza az előző oldalra